Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
[...] W 2016 roku czwórka dzieci trafiła do szpitala z powodu niedoborów i niedożywienia. Elvira uważa, że diety wegańska i wegetariańska powodują spore braki żelaza, magnezu, witaminy D, witaminy b12 i kwasów omega-3. Nie byłoby z tym problemu, gdyby dorośli nie mieszali w to dzieci. Na początku 2016 roku pojawił się na nature.com reportaż, który [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Szczególną uwagę na wysokość podaży witaminy C w codziennej diecie zwraca się w okresach jesiennym i wiosennym, kiedy to organizm w największym stopniu narażony jest na przeziębienia. Zarówno sama, jak i w połączeniu z substancjami synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
[...] optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o konkretnych funkcjach, dedykowanymi sportowcom. Kapsułka z witaminami zawiera niezbędne witaminy oraz ekstrakty roślinne (np. z gorzkiej pomarańczy, pokrzywy, zielonej herbaty, żeń-szenia, guarany), które mogą wspierać metabolizm energetyczny i chronić komórki [...]
[...] Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań powinno rozwiązać problem zaparć u około 80% osób, które się z nimi zmagają. Doraźnie pomocne może być stosowanie zwiększonych dawek witaminy C czy ksylitolu. Pamiętaj jednak, że zbyt częste stosowanie typowych środków o działaniu przeczyszczającym sprawia, że stajemy się od nich zależni. Co więcej, środki [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] to okaże się, że już mniej niż 2 gramy pokryją całe wymagania naszego organizmu. Ze względu również na to, że beta-karoten stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania witaminy A, nie ma ryzyka przedawkowania. Witamina B12 Gdy mówimy witamina B12 (kobalamina), pierwszym skojarzeniem najczęściej są produkty pochodzenia zwierzęcego. To [...]
[...] często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina D? Stosowanie suplementów diety z grupy źródeł witaminy D pomaga na wiele schorzeń wynikających z niedoborów tego związku. Spektrum potencjalnych schorzeń jest tutaj bardzo szerokie, gdyż swoją aktywność witamina ta [...]
[...] z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jak wykorzystać truskawki w kuchni i stworzyć pyszny fit posiłek? Oto kilka propozycji. Ile kalorii mają truskawki? Wartość odżywcza [...]
[...] dość trudno jest zaspokoić z konwencjonalnej diety. O ile prawidłowo zbilansowany jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na podstawowe związki mineralne czy też witaminy (jednak nie wszystkie), o tyle dostarczenie pewnych substancji, które wykazują pozytywne działanie biologiczne, wspomagające budowanie sportowej formy, może być już [...]
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
[...] bakterii jelitowych i zapobiega namnażaniu szkodliwych bakterii. Czosnek to prozdrowotny dodatek, który należy uwzględnić w diecie. W 100 g czosnku znajduje się 1,2 mg witaminy B6 i 2,1 g błonnika. Cebula, szalotka i dymka Cebula, szalotka i dymka należą do tej samej rodziny warzyw. Są dobrym źródłem prebiotyków, wspomagają trawienie, [...]
[...] z jej suplementacji. Nie bez powodu została ona szeroko rozreklamowana, a przyczyną są jej powszechne niedobory. Uważa się, że nawet 90% Polaków może mieć niedobory witaminy D3, a blisko w 60% przypadków mogą to być to tzw. niedobory „ciężkie”. Patrząc na rolę, jaką witamina D3 odgrywa w naszym ciele, tego typu braki prowadzą do [...]
[...] je „przeczekać”. Ważnym czynnikiem zapobiegawczym może być odpowiednie żywienie, gdyż duże znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego mają m.in. bakterie jelitowe, witaminy C, D i E, oraz cynk, czy kwasy omega-3. Zapalenie płuc lub zatok Zapalenia zarówno płuc, jak i zatok mogą być konsekwencją infekcji wirusowych, bakteryjnych i [...]
Wielu „specjalistów z YouTube” poleca stosowanie aspiryny oraz innych, równie niebezpiecznych leków mających wpływ na krzepliwość krwi (np. enoksaparyny sodowej występującej pod handlową marką clexane). Co najgorsze, wspomniani „eksperci” bazują jedynie na wąskim doświadczeniu, nie mając pojęcia o możliwych skutkach ubocznych takiej terapii (np. [...]
[...] pszenne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w [...]
[...] złudzeń. Grejpfrut (Citrus X paradisi) zawiera w 100 g owoców: 38 kcal, 89 g wody, 9,6 g cukru, 1 g kwasu cytrynowego, 0,6 g błonnika pokarmowego, 140 mg potasu, 36 mg witaminy C, 9 mg magnezu. Inne składniki obejmują limonen, furanokumaryny i flawonoidy. Badano odpowiedź na grejpfruta, chleb, smażone warzywa, u 12 zdrowych kobiet w wieku [...]
Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]